FbPixel
Épületüzemeltetés

A növekvő elvárásokra a kiszervezett takarítás lehet a válasz

A növekvő elvárásokra a kiszervezett takarítás lehet a válasz

Amellett, hogy egy hivatásos szolgáltató nagyban megkönnyíti a mindennapi munkát, és hosszútávon is kifizetődőbb, a jövőben olyan változások várhatók, amelyek miatt szinte elkerülhetetlen lesz átgondolni egy a házon belüli takarító csapat fenntartását – írja a Facility Cleaning & Maintenance.

Gyakori téma az FM-szakmában a takarítás kiszervezése hivatásos szolgáltatóknak, ám még ma is sokan házon belül oldják meg a feladatokat, és nem is mindig professzionális csapattal.

Mit tartogat a jövő?

A szakma rengeteget foglalkozik azokkal a kihívásokkal, amelyek elé a világjárvány állította a létesítményüzemeltetőket. Többek között arra is rávilágított a koronavírus megjelenése, hogy mennyire fontos a jól működő ellátási lánc a mindennapi működéshez. Ráadásul az újabb és újabb higiéniára vonatkozó előírások is már-már követhetetlenné váltak.

A fertőzések megfékezése a koronavírus után is kiemelten fontos kérdés marad, ma már a nátha vagy influenza vírusok terjedésének megakadályozása is fontos felelősség egy FM számára. Így egy létesítmény sem engedhet meg fennakadásokat a takarításban. Ugyanakkor már most látható, hogy a létesítményüzemeltetésnek komoly munkaerőhiánnyal kell megküzdenie, emiatt pedig veszélybe kerülhet a tisztasággal kapcsolatos előírások betartása.

Miért éri meg professzionális takarítócégekkel dolgozni?

  • Könnyebbé válik a napi takarítás

A profi takarítócégek olyan eszközökkel is rendelkeznek, amelyekkel jelentősen csökkenthető a takarításra fordított energia, így a napi munkálatok gyorsabban és könnyebben elvégezhetők. Ilyenek például a nagynyomású tisztító és elszívó berendezések, amelyek különösen a mosdókban jelenthetnek nagy segítséget. A szennyeződés és a szennyezett víz elszívásával megelőzhető a keresztszennyeződés és a szagokat okozó baktériumok elszaporodása. De segítségükkel eltávolíthatók azok a lerakódások, amelyeket kefékkel és más hagyományos eszközökkel nem lehet könnyen elérni.

  • Magasabb színvonalú szolgáltatás, még tisztább épület

Nem ritka, hogy egy-egy takarítócsapat csak a sokat érintett felületek gyors tisztítását végzi el, és kiviszi a szemetet. A professzionális szolgáltatók ezzel szemben olyan tudással, felszereléssel és munkaerővel rendelkeznek, amelyekkel minőségi tisztítást tudnak biztosítani, és hatékonyan csökkentik az esetleges fertőzések terjedését.

  • Költséghatékonyság

Bár elsőre talán nem a kisebb költségek jutnak eszébe egy létesítményüzemeltetőknek, ha profi takarítócégek megbízásáról van szó, hosszútávon azonban valóban elkerülhetők olyan kiadások, amelyeket a nem megfelelő higiénia vagy a szakértelem hiánya eredményez. Sok más szempont mellett akár egy bútor vagy padlóburkolat cseréje is elkerülhető, amennyiben a megbízott takarítócégnek megfelelő megoldása van a speciális szennyeződések eltűntetésére.

  • Az első benyomás ereje

Az épületbe belépve kiemelten fontos a vendégek első benyomása, hiszen ezen múlhat a cégek megítélése és akár a megnyert üzleteik száma is. 2020-ban a panaszok 44 %-a a mosdókkal kapcsolatos volt és a vendégek 95%-a nem is tér vissza egy olyan létesítménybe, ahol piszkos a mellékhelyiség. A WC-papír, a papírtörlő, a szappan, a fertőtlenítőszerek, a szemeteszsákok és más tisztító- és higiéniai kellékek kiszámíthatatlanul fogynak el, ami megnehezíti ezek folyamatos pótlását. A professzionális szolgáltatók azonban rendszeresen feltöltik ezeket, és betartják a takarítási ütemterveket is.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.