FbPixel
Épületüzemeltetés

A munkahelyi design krémje – követendő példák a munkakörnyezet berendezéséhez

A munkahelyi design krémje – követendő példák a munkakörnyezet berendezéséhez

Ma már egyre több munkáltató ismeri el a munkakörnyezet minőségének jelentőségét és a termelékenységre gyakorolt hatását, éppen ezért egyre nagyobb tudatossággal alakítják ki a belső tereket. Figyelembe kell venni minden tér sajátos funkcióját, és annak megfelelően kiválasztani a berendezéseket, de olyan szempontoknak is meg kell felelni, mint a work geometry, a fenntarthatóság vagy a munkavállalók egyedi, valós igényei. A NeoCon kiállítás célja többek között az olyan pozitív példák díjazása, amelyek iránymutatást adhatnak a szakembereknek.

A munkavállalók sokkal stresszesebbek, ha a környezetük rosszul van kialakítva

Egy amerikai kutatás, amelyet az Ohiói Állami Egyetem és az Amerikai Egyesült Államok mentális egészséggel foglalkozó intézete (National Institute of Mental Health) közösen végzett, rosszul berendezett munkahelyeket hasonlított össze felújított, átgondolt kialakításúakkal. Az eredmény alátámasztotta, hogy a régebbi, designt nélkülöző épületekben az ott dolgozók még akkor is sokkal stresszesebbek, amikor nem a munkahelyükön tartózkodnak.

De a stresszmentesebb környezeten kívül egy megfelelően kialakított munkahelynek még számos pozitív hatása van. Elősegíti a kreativitást, a kritikai gondolkodásmódot, a jó közérzetet, ezáltal pedig a nagyobb termelékenységet is. De a berendezés a munkavállalók bevonzása és megtartása szempontjából is fontos tényező, hiszen a munkakeresők fele szerint az iroda design befolyásolja azt, hogy elfogadják-e a felajánlott állást, azok az alkalmazottak pedig, akiknek tetszik a munkahelyük, jellemzően a munkájukat is jobban szeretik.

52 kategóriában díjazták a legjobb belsőépítészeti megoldásokat

A 2021-ben 30. alkalommal megrendezett NeoCon belsőépítészeti kiállításon a kereskedelmi tervezőipar legjobb gyártói versenyeztek legújabb termékeikkel az elismerésért. A díjakról egy magasan képzett, 50 fős zsűri döntött, amelynek összetétele nagyon vegyes: vezető építészek, tervezők különböző területekről, vállalati ügyfelek és létesítménygazdák alkotják. A nyertes termékeket idén is általános kiválóságuk és az épített környezethez való pozitív hozzájárulásuk alapján választották ki.

A verseny legjobbjai

A zsűri a verseny legrangosabb, Best in Competition díját a DARRAN Furniture Honey névre keresztelt bútorrendszerének ítélte, amelyet Mark Müller és Christopher Wright tervezett. A Honey egy hatszögletű, stílusos munkaállomás, amely helytakarékos, többféleképpen konfigurálható, így képes kielégíteni a felhasználók egyedi igényeit is.

De a versenyen még számos olyan termék kapott elismerést, amelyről érdemes szót ejteni. Ilyen például az akusztika és szeparáció kategóriában ezüst minősítéssel díjazott Snowsound USA Dunes, amely különleges kialakításának köszönhetően hatékony akusztikai megoldás.

design_snowsound

A padlóburkolatok között a Mohawk Group Rheo Morph szőnyege nyert arany minősítést, amely különleges hangulatot és egyedi megjelenést kölcsönöz a belső tereknek.

design_carpet_mohawk

A bútor kategóriában rengeteg különböző típusú termék mérettette meg magát, mint például ülőgarnitúrák, asztalok, székek vagy tárolórendszerek. Érdemes említést tenni ezek közül a Watson Furniture Group Watson Haven megoldásáról, amelyet a közösségi terek és a konferenciatermek bútorzatában egyaránt kiemeltek arany minősítéssel.

design_watson

A megfelelő irodai szék kiválasztása a legtöbb munkahelyen kritikus fontosságú, és a megoldásra jó példa lehet a Via Seating Onda terméke, amely ergonomikus kialakítása miatt ezüst minősítést zsebelhetett be.

design_ergonomic_onda

A moduláris megoldások közül a Allsteel Jetty:Mod rendszere arany minősítést érdemelt ki.

design_allsteel

Az egészségügy szinte mindenhol speciális terület, nincs ez másképp a belső terek kialakításánál sem, ezért nem is véletlen, hogy a NeoCon is külön kategóriát szentelt ennek. Az egészségügyi intézmények megoldásai között az Armstrong Flooring MedinPure PVC-mentes lap remekelt.

design_armstrong

A várótermi és páciens-székek között a Kwalu két arany minősítést is megszerzett különböző típusú üléseivel: a Modena Lounge kollekcióval és a Modena betegszékkel és ülőgarnitúrával.

design_kwalu_patient

A dekoratív világítás kategóriában fenntarthatósági díjat is kiosztottak, amely a LightArt Coil kollekcióját illette, amelynek Naturals termékei újrahasznosított anyagból készültek.

design_lightart

 

Forrás: fmlink.com, kinnarps.hu

Fotók: bestofneoconawards.secure-platform.com, darran.com

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk