FbPixel
Jövő

A mesterséges intelligencia felvette a kesztyűt a maszkviseléssel

A mesterséges intelligencia felvette a kesztyűt a maszkviseléssel

Az arcfelismerő rendszerek nem éppen a maszkviselésre voltak „kalibrálva”. A COVID-hullám természetesen a mesterséges intelligenciát is komoly kihívás elé állította, amit eddig fel tudott térképezni a rendszer, azt most maszk takarja. A mesterséges intelligencia elől azonban semmi sem maradhat rejtve! 

A koronavírusnak köszönhetően egyértelműen nehezebb lett az arcfelismerő rendszerek dolga, a mesterséges intelligencia a maszk nélküli archoz volt szokva. Érthető, hogy az arcfelismerő rendszerek számára kihívás a maszkviselés: ha az orrot és a szájat eltakarjuk, sokkal nehezebb dolga van a mesterséges intelligenciának a személyazonosság megállapításában.

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) nemrégiben publikált elemzése mintegy 150 algoritmus hibarátáját figyelve azonban arra a következtetésre jutott, hogy ma már nem akkora ez a kihívás a programok előtt, mint amilyennek eleinte tűnt.

Nyáron még arról szóltak a hírek (a  The Verge cikke szerint), hogy nem túl rózsás a helyzet. Az egyes algoritmusoknál tapasztalt hamis meg nem egyezési arány 5 és 50 százalék közt alakult a maszkviselők körében.

Év végére a fejlesztők felvették a kesztyűt a maszkkal: a maszk nélküli arcokkal a legeredményesebb algoritmus hamis meg nem egyezési rátája 0,3 százalékra csökkent.

Természetesen a szektorban voltak olyan fejlesztők, akik kimondottan a pandémiás helyzetet „vették alapul”, és ebben az irányban fejlesztettek, így elérve a hamis meg nem egyezési ráta 0,05 százalékos eredményét.

(Forrás: infostart.hu)

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.