FbPixel
Épületüzemeltetés

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, de...

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, de...

A létesítménygazdák munkájának jelentősége vitathatatlan, sok vállalatnál mégsem kapnak elegendő elismerést. A vírus okozta kihívások azonban ezen a téren is bebizonyították, hogy eljött a változás ideje.

A járványhelyzet több ponton is rámutatott arra, hogy mekkora teher van az üzemeltetők vállán, ennek köszönhetően történt némi javulás az elismertségüket illetően, viszont továbbra sem jellemző, hogy a döntési folyamatok aktív részesei lennének.

Sok cégnél nem vesznek részt vezetőségi üléseken, ahol fontos szempontokkal járulhatnának hozzá a munkakörnyezet, a munkavállalói jól-lét és az épület működési és fejlesztési irányvonalainak meghatározásához. Sőt, ironikus módon az is előfordul, hogy az épület legkevésbé kívánatos helyiségeit kapják meg munkaállomásként. Mindeközben az FM-ek legfőbb feladataként az épületet használók problémáinak kezelését jelölik ki, azonban ennél sokkal többet tehetnek értük.

Ha jó az FM, csökken a fluktuáció

A pandémia sok olyan kérdést vetett fel, amelyek megnyitották a felsővezetők ajtaját a létesítménygazdák előtt. Hogyan lehet biztonságos az irodákba való visszatérés? Megfelelő-e a szellőzőrendszer a vírus terjedésének visszaszorítása szempontjából? Hogyan lehet biztosítani a szükséges fizikai távolságtartást? ...

Amellett, hogy az üzemeltetők ezekben a kérdésekben is iránymutatást adhatnak biztonságosabbá tehetik a munkavégzést, így jelentős szerepük van az értékes munkavállalók megtartásában is. Ez is alátámasztja, hogy egy motivált FM szakember sokat tehet a cég sikeréért.

Az épületek tulajdonosai ugyanakkor már nemcsak egymással szállnak versenybe, hanem a home office-szal is. A facility managereknél a megoldás, amivel biztosíthatják a munkavállalókat arról, hogy az egészségük nincs veszélyben akkor sem, ha visszatérnek az irodába, ráadásul kényelmes környezet várja őket.

A WELL is erősítené a létesítménygazdák pozícióját

A létesítményüzemeltetés fontos szerepét a WELL minősítési rendszer is igyekszik hangsúlyozni. Tavaly a pandémiára válaszul hozta létre az IWBI (International Well Building Institute) a Well Heath-Safety Rating minősítést, amelynek eredeti neve WELL Health-Safety Rating for Facility Operations and Management. Ezzel is a létesítménygazdák munkájának jelentőségét is szerették volna kiemelni.

Egy szervezeten belül érdemes az FM-ek ismertségének és elismerésének növelésére is erőfeszítéseket tenni, hangsúlyozni a munkavállalók egészségében, jóllétében, biztonságában és kényelmében betöltött szerepüket. Fontos továbbá kellő figyelmet fordítani az üzemeltetők környezetére, és munkájukat szélesebb jogkörrel elismerni, ami már rövid távon kifizetődő lehet.

 

Forrás: Sourceable

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk