FbPixel
Épületüzemeltetés

A legújabb biztonsági technológiák a bejáratnál kezdődnek

A legújabb biztonsági technológiák a bejáratnál kezdődnek

A vírus megjelenése csak katalizálta az FM szakmában amúgy is aktív párbeszédet az érintésmentes megoldások fontosságáról. Itt az ideje - más eszközök mellett - az ajtók és a beléptető rendszerek felülvizsgálatának.

A beléptetést támogató smart megoldások nem csupán a fertőzések elkerülésében segítenek, és nem is csak a kényelmet szolgálják. Bár a fertőzések terjedésének visszaszorításában sokat számít, hogy az ajtógombok, -fogantyúk antibakteriális bevonattal vannak-e ellátva, amelyeken akár 58%-kal kevesebb mikroba képes megmaradni, az „okos beléptetés” már ettől jóval többről szól! Képes védeni az egyéni és üzleti értékeket is.

A modern elektromos zárak összeköttetésbe hozhatók mobilalkalmazásokkal, amelyek kamerákkal és mozgásérzékelőkkel is kommunikálni tudnak, így a belépés távolról is jól kontrollálható. A beépíthető időzített zárással pedig az emberi mulasztás is kivédhető.

A modernebb beléptető rendszerek segítségével lehetőség nyílik a jogosultságok kezelésére és a hozzáférések szabályozására, létszámkontrollra, helykihasználtság elemzésére, látogatószámlálásra, liftvezérlésre, események rögzítésére, vagy a munkaidő nyilvántartására is, ami akár a bérszámfejtő rendszerrel is összeköthető.

Biometrikus rendszerek már a munkahelyeken

A fokozott biztonságot igénylő területeken lassan, de biztosan terjednek a különböző azonosításokat alkalmazó biometrikus olvasók, amelyek a jövőben várhatóan még elérhetőbbé válnak majd. Egyes munkahelyeken használnak már érintésmentes arcfelismerésen alapuló intelligens kapucsengőket, de az ügyfélszolgálatokon nem ritka a hanghitelesítés sem.

A már ismerős ujjlenyomat-, retina-, hang- és arcfelismerés mellett a jövő munkahelyein megjelenhetnek az úgynevezett viselkedés azonosítók is. A biometria e kategóriája elkülönül a fizikai biometriától, és az adott személyek munkakörnyezetére vonatkozó külső tényezőket azonosítja. Ilyen lehet például az egér mozgatása, a billentyűzet kezelése, az írásmód, a gesztusok, a járás vagy egyéb fiziológiai jellemzők felismerése. Ezek olyan speciális tényezők, amelyek ellenőrzésével garantáltan biztosítható, hogy csak a megfelelő személyek férjenek hozzá kényes adatokhoz.

Hogyan készülhet fel az FM új rendszerek bevezetésére?

A legújabb ajtó-technológiák bevezetésére jóval több, mint szimpla „nyílászáró-csere”! Egy komplett rendszer beszerzésére, kiépítésére alaposan fel kell készülni. Az FM-nek többek között fel kell mérnie hány külső és belső lengő-, toló-, felső- és rejtett ajtó van. Több vagy kevesebb ajtóra van-e szükség? Hány szerver szoba, iroda és szekrényajtó cseréje szükséges? Hány padlótól a mennyezetig tartó forgókapuja van a létesítménynek? Hány ajtó rendelkezik biometrikus olvasóval és fényképes azonosítóval? Hány ajtó van nagy forgalmú, fokozott biztonságot igénylő területeken?

Ellenőrizni kell a felelősségi köröket és az egyes hozzáféréseket is. Az e területet vezérlő szoftver részletes beállítása elengedhetetlen, hiszen tudnia kell kezelni a felhasználókat és a pontosan meghatározott hatásköröknek megfelelően az egyes elérhető funkciókat. Az üzemeltetőknek természetesen arról is gondoskodniuk kell, hogy minden felhasználó képzést kapjon a rendszer használatáról. Végezetül az FM-nek különös figyelmet kell fordítania arra, hogy a rendszer minden eseményt naplózzon, beleértve az érvényes és érvénytelen hozzáférési kísérleteket is. Ennek tartalmaznia kell a hozzáférési eszköz tulajdonosának nevét, az ajtót, a dátumot és az időt.

Az új ajtó-technológiák bevezetése tehát számos kihívást gördít a létesítmények kezelői elé a bevezetéstől a karbantartásig, ám az épület használóinak egészsége és biztonsága érdekében mindenképp érdemes tartani a lépést az új fejlesztésekkel.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk