FbPixel
Épületüzemeltetés

A külcsín nem minden, de egy FM-nek adnia kell rá

A külcsín nem minden, de egy FM-nek adnia kell rá

Fontos, hogy egy épület ne csak látszólag legyen tiszta, hanem valóban rendszeresen és alaposan takarítsák kívül-belül. Fontos, hogy egy FM tudja, mi teszi a bérlőkre a legmélyebb benyomást, ami alapján még azelőtt ítéletet mondanak egy létesítményről, hogy belépnének oda.

Tiszta udvar, rendes ház

Általában egy potenciális vagy meglévő bérlő abban a pillanatban ítéletet mond az adott épületről, amikor behajt a garázsba vagy éppen csak az udvar felől megközelíti azt. Éppen ezért érdemes már bejárat előtti területek is rendben tartani. A nyári melegben különösen ügyelni kell a pázsit vagy a virágok, bokrok állapotára. Egy kert kiépítése költséges feladat, éppen ezért a fenntartását érdemes profi kertészekre bízni! Semmi képpen nem megtérülő befektetés, ha szezononként (akár többször is) újra kell telepíteni a gyepet, a növényeket, egy-egy különleges vagy koros fa megbetegszik, stb.

De ügyelni kell a bogarak, költözőmadarak, kóborállatok nyomainak rendszeres eltüntetésére is. A rovarok rendszeres írtására különös figyelmet kell fordítani, hiszen ablakon, bejárati ajtón, repedéseken keresztül előbb-utóbb az irodákban is megjelenhetnek.

A megfelelő dohányzóhely kialakítása nem egyszerű feladat

A dohányzó helyek kijelölésénél a facility managereknek figyelembe kell venniük a dohányosok igényeit, és arra is ügyelniük kell, hogy a dohányzással járó szemét ne rontsa az épület összképét. Ennek érdekében alaposan át kell gondolni azt, hogy a dohányzásra kijelölt hely hol van a legmegfelelőbb helyen. Nem ajánlott a főbejáratok közvetlen közelébe vagy a szellőzőrendszerek, légkondicionáló egységek bemeneti nyílásának közelébe sem.

Jó, ha a dohányzó kukák stabilak, és a hamutartó részük valamelyest zárt, így kisebb eséllyel fújja ki a szél belőle a hamut, vagy dönti fel a szemetest. Természetesen amennyiben sikerült is megtalálni a tökéletes szemeteseket, akkor is figyelni kell azok folyamatos ürítésére és az állandó takarításra a dohányzóhelyek környékén.

Felkészülés a szélsőséges időjárási viszonyokra

Egyre kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás, és egyre gyakrabban lehet számítani heves esőzésekre, jégesőre vagy nyáron szárazságra. Mindezzel együtt jár, hogy az épületbe érkezők behozzák a kinti sarat, latyakot, port, kavicsokat, faleveleket vagy vizet. Ez nem csupán esztétikai problémát jelent, de veszélyes is lehet a csúszós vagy egyenletlen talaj miatt. A megfelelő szőnyegek (időjárásnak megfelelően gumiszőnyegek és egyéb megoldások) kiválasztása sokat segít, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben az épületen kívül tartsuk a szennyeződéseket.

A változó időjárás miatt az udvar, az ereszcsatornák és a tető állapota is fontos, hiszen a hirtelen, nagy mennyiségben lehullott eső vagy hó komoly károkat is okozhat. Ha az ereszcsatornák nincsenek kitisztítva, nagy esőzés idején nő a beázás esélye és a különböző rovarok, bogarak számára is kiváló élőhellyé válnak. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a tető állapotát is.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk