FbPixel
Épületüzemeltetés

A koronavírus utáni kitörő lelkesedést a kitört háború hamar letörheti...

A koronavírus utáni kitörő lelkesedést a kitört háború hamar letörheti...

A második negyedévre óvatos optimizmus jellemzi az FM piacot – áll a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index (LVHI) jelentésében. A koronavírus után van itt még néhány nem tervezett esemény, amely komolyan befolyásolja majd az FM piacot.

A facility és property managerek, vállalatvezetők enyhe optimista várakozással tekintenek a következő negyedévre. A LEO elkészítette szokásos, friss negyedéves jelentését, amelyben a vezetői hangulatindex meglepő eredményt hozott. E szerint a piaci szereplők kismértékű növekedést várnak.

Háború és béke

Az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszabadulása és a nem várt erős infláció azonban nagyon gyorsan letörheti a lelkesedést – ezt már a felmérést követően jegyezte meg néhány ingatlanszakember.

De akkor nézzük, mi áll a hangulatindexben. Az LVHI érték 2022. Q2-ben (51,01 pont) enyhe növekedést vetít előre, amely óvatos optimizmust takar a piaci szereplők részéről. A jövővel kapcsolatosan már nem a covid visszatérése a legnagyobb kérdés, hanem az orosz-ukrán katonai konfliktus esetleges negatív hatásai. Már nem is az alkatrész, az alapanyag árak drágulása aggasztja a megbízókat és az üzemeltetőket, hanem a fellépő kisebb nagyobb ellátási zavarok, amelyek akár komoly fennakadást is okozhatnak a zavartalan épületüzemeltetés terén.

Kicsit szélesebb körben vizsgálva az FM piacot befolyásoló folyamatokat, az alábbi változásokra érdemes figyelni:

  • az orosz-ukrán konfliktus nemcsak drasztikusan emeli az építőanyag és alkatrész árakat, hanem komoly ellátási kockázatot is hordoznak magukban
  • a várhatóan megmaradó erős gazdasági növekedés a megrendelésállomány emelkedésével jár együtt
  • a felpörgő építőipar egyszerre teremt plusz bevételt, de a munkaerőállomány egy részének elszippantásával erős bérnyomást is eredményez
  • a villamos- és gázenergia drasztikus növekedése az épületek teljes költségszintjének erős emelkedését okozza
  • az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli.

A 2022. Q2 index mögött lévő részletes adatok is visszatükrözik a várakozásokat. A válaszadók az árbevétel (51,33 pont) kismértékű növekedésével párhuzamosan az EBITDA (50,87 pont) hasonló mértékű erősödésével számolnak. A növekvő megrendelésállományt és az üres pozíciók betöltését a piaci szereplők a meglévő létszám (50,87 pont) minimális emelkedésével kívánják megoldani. A kintlévőség-állomány (49,00 pont) enyhe növekedésére számítanak a válaszadók.

Mit jelent ez számokban?

A következő negyedévben várhatóan:

  • 2,67 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások árbevétele
  • 1,73 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások EBITDA összege
  • 1,73 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya
  • 2,00 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások kintlévőség állománya.

Szakemberek mondták

Nagyon sok bizonytalanságot okoz az ukrán háború, a parlamenti választás és a magas infláció. Q2-ben mindhárom témában többet fogunk látni, és remélhetőleg a bizonytalanság csökkeni fog a második félévre.

Minimális romlást várok.

Az első negyedévhez képest jelentős változással nem illetve bevételnél, eredménynél enyhén javuló kilátásokkal számolunk.

Az orosz - ukrán konfliktus miatt gazdaságilag - és szó szerint is - puskaporos hordón ülünk. A hogyan tovább.... jelen pillanatban világszinten is egy sokismeretlenes egyenlet. A második negyedévben sok mindennek ki kell hogy derüljön - és a jelenlegi kérdőjelek helyére tények kerülnek majd -, de ezeknek a gazdaságra és az üzletmenetünkre gyakorolt kihatásai inkább a 3. negyedévben jelentkeznek majd.

Jelenlegi piaci hangulat inkább pesszimizmusra ad okot. Partnereink várakozása a 2022. évre még bizakodó. 2022 év utolsó negyedévére várnak piaci csökkenést. Jellemzően a tavalyi év végétől lassan, de növekedett a lejárt kintlévőség-állományunk. Erre igyekszünk hitelbiztosítót bevonni minden 1 M Ft-nál nagyobb megrendelés esetére. Ez a gyakorlat vállalatunknál korábbi években 5 M Ft feletti megrendelések esetére vonatkozott.

Akik nélkül nincs FM prognózis

„Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy adatszolgáltatóink értékes véleménye nélkül nem tudnánk hosszú évek óta fenntartani ezt a kutatást” – mondott egyúttal köszönetet a létesítménygazdálkodási szakembereknek Istiván Rita, a LEO főtitkára.

Arany M. Gábor
11 cikk