FbPixel
Ingatlan

A kis beruházások és gyors megoldások ideje lejárt

A kis beruházások és gyors megoldások ideje lejárt

Az elmúlt évek kiemelt témájává vált az ESG - környezetvédelmi és fenntarthatósági - szempontok fontossága az FM-szakmában is. A New Work szervezésében tartott szakmai panelbeszélgetésen a szakértők is egyetértettek: az ESG az irodabérlés megkerülhetetlen eleme lesz.

A közelmúltban a közép-kelet-európai székhelyű, rugalmas irodatereket szolgáltató New Work szervezett szakmai panelbeszélgetést a budapesti Science Parkban. Az ingatlanpiaci szakértők arról egyeztettek, hogyan formálja az irodabérleti piacot, hogy az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbá válnak.

A működési szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén kellene lennie a hangsúlynak

Hubert Abt, a New Work és a workcloud24 alapító vezérigazgatója nyitóbeszédében kiemelte, hogy bár az ESG jelentősége napról napra növekszik, a piacon nincs konszenzus, és hiányoznak az egyértelmű kritériumok, így pedig nem egyszerű eligazodni a témában. Szerinte a hangsúlyt a működési szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kellene helyezni, és a piacnak át kellene térnie a szén-dioxid-kibocsátás-alapú tanúsítási rendszerre. A szén-dioxid-kibocsátás kiemelését azért is tartaná fontosnak, mert jelenleg a tanúsítási rendszerek nem kimondottan erre épülnek, inkább olyan zöld kezdeményezéseket jutalmaznak, mint például a háztetőkön elhelyezett méhkaptárak – idézi összefoglalójában a Property Forum.

Sok esetben nincs adat az épületek környezeti hatásairól

Abt többek között azt is kiemelte, hogy valószínűleg a jövőben a bérlők igényei is meg fognak változni, és az épületek környezeti hatására vonatkozó adatok is döntési szempontokká válnak. A tapasztalat az, hogy sok bérbeadó még ma sem szeretné nyilvánosságra hozni ezeket az adatokat (például a GDPR-ra hivatkozva), vagy egyszerűen nincsenek is ilyen adataik az egész épületre vonatkozóan. Ennek azonban változnia kell, máskülönben nem fognak tudni területeket bérbe adni. Ezt Horváth Áron, a CBRE ingatlantanácsadó cég fenntarthatósági vezetője is megerősítette, ugyanis az ő tapasztalatai is alátámasztják a bérlői tudatosságot: egyre több erre vonatkozó kérést kapnak az ügyfelektől. Emellett azonban az is igaz, hogy ez sok esetben nem tudatosan történik, csupán ki akarják pipálni az ESG szempontoknak való megfelelést.

A kis beruházások és gyors megoldások ideje lejárt

Az energiaválság meglehetősen gyorsan megváltoztatta a fejlesztők gondolkodásmódját. Többségük az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások biztosítására összpontosít az új és meglévő projekteknél. Hasonló szemléletváltáson a bérlőknek is át kell majd esniük. Ezt fejtette ki a beszélgetésen Gyöngyösi Zsolt, a Property Market ingatlanfejlesztő szálloda- és irodafejlesztésekért felelős igazgatója. Gyöngyösi kijelentette, hogy a kis beruházások és gyors megoldások ideje lejárt, mindenkinek nagy változásokat kell végrehajtania.

Szigorodhatnak a zöld bérleti szerződések

Fontos témaként merült fel a zöld bérleti szerződések kérdése is, amellyel kapcsolatban Dr. Helembai Gábor, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza kiemelte: három fő elemre oszthatók a szerződések: a felszerelésre és karbantartásra (bérbeadók által alkalmazott anyagok és beszállítók), az üzemeltetésre (bérbeadók által használt energia típusa és energiatakarékos eszközök), valamint az adatszolgáltatásra (intelligens mérőeszközök használata).

A magyar piacon általánosan elmondható, hogy egyelőre csak kis vállalások szerepelnek ezekben a szerződésekben, azonban az egyre szigorodó szabályozások és a változó igények miatt várható, hogy egyre gyakoribbak lesznek a kemény, kikényszeríthető és szankcionálható vállalások.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.