FbPixel
Külföld

A jövő munkahelye: költséghatékony

A jövő munkahelye: költséghatékony

A pandémia kikényszerítette az élet pedig igazolta a távmunka érdemeit. Most, miután a járványból lábadozó gazdaság számára a költséghatékonyság minden eddiginél fontosabb és a vállalatok fenntarthatósági törekvéseivel is összecseng a hibrid munkavégzés, kétséges, hogy egyhamar visszaáll a régi rend.

A tengerentúlon is folyamatosak még a találgatások a jövő munkavégzési módszereivel kapcsolatban. Bár a legtöbben a hibrid módszer szerint működnek, a rendszer megszilárdítása körül még számos kérdés kering például azzal kapcsolatban, hogyan változtatja meg az erőforrások felhasználásával és a környezettudatossággal kapcsolatos korábbi berendezkedést, vagy hogyan befolyásolja majd a fizikai létesítmények szerepét és költségeit? – veti fel a forbes.com.

Az ingatlanbefektetéssel járó költségek kapcsán az Egyesült Államokban népszerű volt a járvány előtt a „3-30-300” elve. Ez röviden annyit tesz, hogy a vírust megelőzően a vállalatok átlagosan négyzetméterenként évi 3 dollárt költenek közműre, 30 dollárt bérleti díjakra és 300 dollárt bérekre.

Következő lépés a közüzemi költségek csökkentése

A legnagyobb kiadást tehát a munkavállaló jelenti, amelynek köszönhetően egyre nagyobb figyelem fordul az emberi erőforrásokra a döntéshozatal során. A munkavállalók és a bérlés költségének optimalizálása hívta életre többek között az open office koncepcióját is. Ám az irodatér változó kihasználtságával a közüzemi kiadások csökkentése fontos céllá vált. Várhatóan az egy területen dolgozó alkalmazottak létszáma napi szinten tartósan ingadozni fog, míg a bérleti díj állandó költség marad, ezért szükségessé válik a közmű költségek optimalizálása.

A létesítményüzemeltetők sok esetben még ma is bérleti szerződésekre, közüzemi számlákra, állapotfelmérésnél pedig saját megítélésükre támaszkodnak, és ebből nyernek információt. Az üzemeltetési költségek átgondolt tervezéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű adat. Az adatnyerés- és elemzés épületirányítási rendszerek (BMS) segítségével automatizálható és pontosítható, így a hatékonyság is javítható. Ezeknek a rendszereknek a használatával a különböző területek energiafogyasztása is jól azonosíthatóvá válik, külön egységekre is lebontva.

Jó hír, hogy ez nem csak azoknak a vállalatoknak elérhető opció, akik rendelkeznek ilyen rendszerekkel!

Ma már több olcsóbb, szenzorokon alapuló technológia is létezik, amely megkönnyítheti az energiafogyasztással kapcsolatos információgyűjtést és adatelemzést. Ezek az érzékelők sok esetben olyan további hasznos adatokat is gyűjtenek, mint például a levegőminőség vagy a terek kihasználtsága. Így ellenőrizhetővé válik például a koronavírus miatt alkalmazott légszűrő- vagy tisztító hatásossága, vagy éppen visszajelzés nyerhető az iroda problémás területeiről (például túl sötét vagy zajos-e egy-egy helyiség). A mesterséges intelligencia segítségével pontosan meghatározható a helyigény is, így a helykihasználásra vonatkozó döntések is megalapozottak lehetnek, nem csupán találgatások.

A fenntarthatóság költséghatékonyságot is jelent

Az épületirányítási rendszerekből kinyert információ a fenntarthatósági célok eléréséhez is jó alapot ad. A zöld épületek kialakítása ma már szinte alapelvárás, és ezzel nemcsak a karbonlábnyom, de az energiaköltségek is csökkenhetők. Az olyan struktúrát érintő változtatások, mint például a természetes megvilágítás vagy a jobb szigetelés a HVAC rendszert vagy a világítást érintő költségeket is redukálhatják.

Ez egy hibrid munkahelyen különösen fontos lehet, és segít mérsékelni azoknak a területeknek az üzemeltetési költségeit, amelyeket a munkavállalóknak csak egy kis része használ naponta.

Az energiatakarékosság érdekében megfontolandó egyes munkaterületek összevonása, megszüntetése, de fontos az olyan környezetbarát törekvések szerepe is, amelyek már a hibrid irodák kialakulása előtt is jelen voltak: LED-világítás alkalmazása, papírhasználat csökkentése, hulladékgazdálkodás, HVAC rendszerek és világítás vezérlése a jelenlétnek megfelelően. A zöld megoldások tehát kéz a kézben járnak a költségcsökkentéssel és a hibrid irodák hatékonyságának növelésével is.

AMH
48 cikk