FbPixel
Épületüzemeltetés

A dolgozók egészsége az FM felelőssége is

A dolgozók egészsége az FM felelőssége is

A létesítményüzemeltetők nem orvosok, de hasonló felelősség nyugszik a vállukon, hiszen sokat tehetnek egy irodaépület dolgozóinak egészségéért.

Az emberek számára nem az a természetes és egészséges, hogy életük nagy részét a négy fal között többnyire egy helyben ülve vagy állva, mesterséges fényben töltsék monoton ismétlődő feladatokat végezve.

Minimalizáljuk a sérüléseket

Márpedig, ha épített környezetben dolgozunk, mindenképpen sérül a természettel való kapcsolatunk – hangsúlyozza Naomi Millán a Facilitiesnet oldalon megjelent írásában.

Millán azt is kiemeli, hogy az épületekben az ivóvíz gyakran tartalmaz vegyianyagokat, a levegőben pedig nem ritkák a biológiai és kémiai szennyeződések. De kevésbé látványos veszélyekről se feledkezzünk meg! Hosszú távon szintén probléma lehet pl. a rossz akusztika, ami akár halláskárosodáshoz vagy a kognitív funkciók romlásához is vezethet.

Ezeknek a tartós veszélyeknek a kezelése és kiküszöbölése a létesítményüzemeltetők feladata, ami megköveteli, hogy egy célt tartsanak szem előtt: az emberi élet és egészség értékét és pótolhatatlanságát.

Ne árts!

„Minden ember megérdemli, hogy olyan környezetben dolgozhasson, amely nem árt neki. Nem ritka azonban, hogy a munkavállalóktól azt várják, hogy a lehető legjobban megtanuljanak alkalmazkodni az adott létesítmény hiányosságaihoz” – mutat rá Millán.

A szakember arra ösztönzi az épületüzemeltetésért felelős menedzsereket, hogy az egészségügyi célokról és azok megvalósításáról rendszeresen egyeztessenek a felsővezetőkkel, döntéshozókkal. Nem minden megoldás igényel jelentős befektetéseket!

AMH
48 cikk