FbPixel
Magyarország

A budapesti irodapiac 39 ezer négyzetméterrel nőtt

A budapesti irodapiac 39 ezer négyzetméterrel nőtt

...tavaly a negyedik negyedévben. 2020 Q4-ben négy irodaépület - a Váci Greens E irodaház, a Szervita Square, a Csalogány 43 irodaterületei és az Alphagon irodaház - átadásával 38 850 négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodapiaci állomány - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) az MTI-vel.

A közlemény szerint a főváros teljes irodaállománya jelenleg 3 millió 903 ezer 840 négyzetmétert tesz ki, amelyen belül 3,28 millió négyzetméteren modern spekulatív irodaterület, mintegy 615 ezer négyzetméteren pedig egy-egy cég saját tulajdonú irodaháza található.

Hozzátették, hogy 2020 negyedik negyedévében az üresedési ráta 9,1 százalékra nőtt, ami 1,0 százalékpontos negyedéves és 3,5 százalékpontos éves növekedést jelent. A legalacsonyabb, 4,3 százalékos üresedési rátát az Észak-Buda alpiacon, míg a legmagasabbat 29,3 százalékkal továbbra is az agglomerációban mérték.

9 százalékos növekedés mellett 57 százalékos visszaesés

A bruttó kereslet 2020 negyedik negyedévében 86 310 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 9 százalékos növekedés, az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban 57 százalékos visszaesés. A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, ezek tették ki a bérbeadási volumen 44 százalékát, míg az új szerződések a kereslet 42 százalékát adták, a bővülések és előbérleti szerződések részaránya pedig egyaránt 7 százalék volt.

2020 negyedik negyedéves irodapiaci adatok továbbra is tükrözik a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet elmarad a korábbi évek trendjétől, a tranzakciók száma csökkenést mutat. 

Forrás: MTI, fotó: vacigreens.hu

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.