FbPixel
Épületüzemeltetés

Big Data - a megoldás az adatokban rejlik

Big Data - a megoldás az adatokban rejlik

Az óriási és gyorsan változó adatmennyiség egy vállalat minden területén kihívást jelent. A big data ezeknek az adatoknak a kielemzését és feldolgozását jelenti, és rendkívül pozitív hatással lehet a létesítménykezelési folyamatokra is.

A létesítménygazdáknak egyszerre kell ügyelniük az üzleti környezetre, az ingatlanra, a berendezésekre és az emberekre, emellett folyamatosan optimalizálniuk kell a folyamatokat a lehető legnagyobb hatékonyság, az alkalmazottak kényelme és a termelékenység elérése érdekében. A big data-ból kinyerhető információk sokat segítenek ezekben a komplex feladatokban. De melyek azok a területek, ahol különösen hasznos lehet az adatok kinyerése, elemzése, feldolgozása?

Az energiahatékonyság növelése

A legtöbb cég életében az egyik legjelentősebb kiadást az energiafelhasználás jelenti, éppen ezért ennek optimalizálása az FM egyik legfontosabb feladata. Megfelelő analitika nélkül azonban nehéz meghatározni azokat a pontokat, ahol a legtöbb energiát használja a létesítmény feleslegesen. Ebben segíthetnek a megfelelő big data megoldások, amelyekkel jobban tervezhető az energiafogyasztást és csökkenthető a pazarlás.

Hatékonyabb karbantartási folyamatok

A fennakadásokat vagy meghibásodásokat általában figyelmeztető jelek előzik meg, amelyek könnyebben észlelhetők, akár meg is jósolhatók a big data segítségével.

Ha van egy olyan rendszerünknk, amely minden gyűjtött, változó adatot felhasznál, és mélyreható elemzést készít, akkor a tendenciák időben azonosíthatók és a megfelelő adatok alapján kiszűrhető, ha egyes berendezések üzemzavar előtt állnak. 

A meghibásodások előrejelzése rendkívüli fontosságú, hiszen a megfelelő karbantartás mindig költséghatékonyabb, mint a súlyos hibák kijavítása. 

A technológiai irányvonalak kijelölése

A big data lényege, hogy minden rendelkezésre álló forrásból gyűjti az adatokat. Ez magában foglalhatja a versenytársak teljesítményét és az alkalmazottak visszajelzését is, amelyek fontos szempontok lehetnek a szükséges technológiák meghatározásához. A létesítménygazdák felelősségi körébe tartozik az épületüzemeltetés mellett a megfelelő eszközök biztosítsa és az egyes folyamatok összehangolása. A nagy mennyiségű adat megfelelő elemzése segíti az igényfelmérést, így könnyebben kijelölhetők a legoptimálisabb technológiai megoldások.

A fenntarthatósági szempontok érvényesítése

A piacon már alapfeltétel a fenntartható működés, és környezetbarát szempontok nélkül nehezen maradhat versenyképes egy létesítmény.Ez magában foglalja a pazarlás megszüntetését, a környezettudatosabb szemléletmódot és a megújuló energiaforrásokra való áttérést is, aminek megvalósítása mind az FM hatáskörének része. Ezek azonban nehezen megvalósíthatók big data nélkül, amelyek értékes adatokat mutathatnak az energiaszükségletet illetően is.

Összehangolt folyamatok, fokozott termelékenység

A termelékenység fokozásának megoldása is az adatokban rejlik.

A berendezések, az emberi erőforrás, a költségek és az energiafelhasználás mind olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják a produktivitást, éppen ezért fontos az ezekhez kapcsolódó adatokat rendszerben látni.

Szintén a termelékenységet befolyásolja, hogy az egyes részlegek milyen hatékonyan tudnak együttműködni, és folyamataik mennyire összehangoltak. Ennek érdekében elengedhetetlen az adatok átláthatósága és könnyű elérhetősége mindenki számára, amelyben szintén a big data-nak juthat fontos szerep.

 

Forrás: Dataversity

AMH
48 cikk