FbPixel
Épületüzemeltetés

A beltéri levegő minőségét ronthatja a porszívó

A beltéri levegő minőségét ronthatja a porszívó

A beltéri levegő kétszer, de akár ötször is szennyezettebb lehet, mint a kültéri. Ebben nagy szerepe lehet a takarításból származó vegyi anyagoknak, de a porszívóból kiáramló levegő is nagy mértékben ronthatja az általános levegőminőséget.

A nem megfelelő szűrőrendszerrel ellátott takarítógépek hozzájárulhatnak az asztmás és allergiás tünetek súlyosbításához. Magyarországon jelenleg több mint 300 000 asztmás beteg él, és ebből 15 000 eset súlyos. A becslések szerint ez a szám a valóságban az 500 000 főt közelíti meg. Az egészséges munkakörnyezet és a termelékenység megőrzése érdekében tehát az FM-ek felelőssége a megfelelő eszközök biztosítása.

Milyen a jó porszívó?

A porszívók beltéri levegőre gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében a gyártók magas szintű szűrőrendszereket építenek be a gépekbe. Ezek felfogják a káros anyagokat és megakadályozzák, hogy azok visszakerüljenek a beltéri levegőbe. A legtöbb porszívógyártó többlépcsős HEPA-szűrőrendszerrel látja el a termékeit, ami azt jelenti, hogy a kifújt levegő útja során több szakasznál is elhelyezik ezeket a filtereket.

Mi is pontosan a HEPA-szűrő?

Egy olyan magas hatékonyságú levegőszűrő, amelynek alapfeltétele, hogy a rajta átáramló levegő legalább 99,95%-át megszűrje a káros szennyeződésektől (pl. pollen, penész, baktériumok). De léteznek ún. ULPA-szűrők is, amelyek a részecskék 99,99%-át képesek szűrni, egészen 0,12 mikronig. Ezeket általában ipari porszívókban alkalmazzák, de ritka a használatuk, ugyanis magasabb a költségük és általában csak speciális helyiségekben, például orvosi laboratóriumokban van rájuk szükség.

Elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés

Az épületben tartózkodók általános egészségének megőrzéséért tehát elkerülhetetlen a megfelelő porszívóberendezések alkalmazása, amihez érdemes figyelembe venni a fenti szempontok alapján a szűrők hatékonyságát.

Létesítményüzemeltetők felelőssége

Annak érdekében, hogy ezek az eszközök hosszú távon tökéletesen működjenek, a létesítményüzemeltetőknek, takarítószolgálatoknak rendszeresen ellenőrizniük kell az eszközöket, az esetleges eltömődéseket a szűrőkben. A gyártók ajánlása szerint ezt jó, ha minden egyes ürítésnél beiktatja a takarítószemélyzet, a mosható szűrők esetében pedig ajánlott havonta tisztítani azokat. Ez nemcsak a levegő tisztaságának biztosítása miatt fontos, hanem növeli a porszívó hatékonyságát és annak élettartamát is.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.