FbPixel
Épületüzemeltetés

6 tipp a hatékony karbantartáshoz

6 tipp a hatékony karbantartáshoz

A karbantartásért felelős facility managerek egyik legfontosabb feladata a folyamatok megfelelő optimalizálása a minél hatékonyabb működéshez, hiszen egy alapvető berendezés rövid leállása is komoly fennakadásokhoz vezethet. Íme 6 tanács a karbantartások optimalizálásához!

A jól időzített karbantartási munkálatok nemcsak a gép leállások idejét csökkentik, hanem javítják a hatékonyságot, az eszközök megbízhatóságát és így hozzájárulnak a profit növeléséhez is. Az FMLink összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyek optimalizálják a berendezések karbantartását így érdemes megfogadnia minden üzemeltetőnek.

 Megelőző vagy korrekciós karbantartás?

Számos eszközre igaz, hogy megelőző karbantartást igényel, ám vannak olyanok is, melyeknél hatékonyabb a korrekciós karbantartás alkalmazása. A termelési folyamat szempontjából létfontosságú berendezések például jóval gyakoribb gondozást igényelnek, de a megelőző karbantartás meglehetősen régi eszközök esetében erőforrás- és időpazarló is lehet, ezért fontos az egyedi elbírálás.

Mindig legyen friss információnk

Az egyes berendezések és a hozzájuk kapcsolódó dokumentumok részletes listázása, ellenőrzése már alapvető folyamatnak számít a létesítményüzemeltetők körében, azonban érdemes kellő figyelmet fordítani ezeknek az adatoknak a folyamatos frissítésére is. Éppen ezért jó, ha a facility manager rendszeresen ellenőrzi, hogy rendelkezésre állnak-e új kézikönyvek? Vannak-e változások a gyártó által adott ajánlásokban? Vannak-e olyan új gyakorlatok, amelyek hatékonyabbá teszik a berendezéseket?

Csökkentsük az elmaradásokat

A karbantartási feladatok listáján akarva-akaratlanul is keletkezhetnek hátralékok, ám érdemes prioritásként kezelni ezek visszaszorítását, hiszen később nagyobb problémákat is. Ennek érdekében javasolt a feladatokat fontossági sorrend szerint rangsorolni, időben ellenőrizni, hogy a szükséges szerszámok és alkatrészek rendelkezésre állnak-e, valamint kijelölni a feladatok elvégzéséhez szükséges erőforrásokat.

A megfelelő ütemterv elengedhetetlen

Számos eszköz élettartamának és megbízhatóságának javítása érdekében elengedhetetlen a meghatározott ütemezésű karbantartás. Egy olyan ütemterv kialakítása azonban, amely a lehető legtöbb berendezést magába foglalja, nem egyszerű feladat, és több szempontot is figyelembe kell venni. A kijelölt feladatokat akkor kell elvégezni, amikor a berendezés nincs használatban, ezzel csökkenthető az állásidő, és a termelés sem sérül. Emellett a gyártó iránymutatásait is szem előtt kell tartania az FM-nek az időzítés során. Ha egy megfelelő ütemezéssel mindezt egyensúlyban tudjuk tartani, az jelentős mértékben optimalizálja a berendezések karbantartását és élettartamát is.

Digitalizáljuk a dokumentációt

A folyamatok hatékony megszervezéséhez és racionalizálásához elengedhetetlen minden aspektus dokumentálása. Ez segít azonosítani, hogy mely berendezéseket, mikor, ki és milyen eredménnyel szervizelte. Bár ezt sok cégnél még mindig manuálisan végzik, szerencsére már vannak olyan megoldások, amelyek a munkatörténetet, a feladatokat, a javításokat és minden más részletet digitalizálnak, és egy központi helyen gyűjtik össze. Sok esetben ezek lehetővé teszik azt is, hogy a releváns információkat egyszerűen, a berendezésen lévő vonalkód beolvasásával lehessen előhívni - javítva ezzel a hatékonyságot és időt takarítva meg.

Az ellenőrző listák gyorsítják a munkát

Nem minden berendezéshez van szükség egyedi ellenőrző listákra, de a legfontosabb gépek esetében nagy mértékben hozzájárulhatnak a folyamatok optimalizálásához. Ezek segítségével ugyanis a karbantartó csapatok a fontos pontokon végighaladva könnyebben kiszűrhetik a hibákat.

A fentiek szem előtt tartásával az üzemeltetők könnyebben racionalizálhatják a karbantartást, ám érdemes mindig a megelőzésre összpontosítani. Igaz, ebben az esetben a kezdeti kiadások magasabbak lehetnek, de a későbbiekben jelentősen csökkenhetnek a költségeket.

AMH
48 cikk