FbPixel
Épületüzemeltetés

5 tipp az újgenerációs FM szakemberek bevonzásához

5 tipp az újgenerációs FM szakemberek bevonzásához
A Boomerek a nyugdíj küszöbén és az X generáció is lassan követi őket - ez az a pillanat, amikor az Y és Z generáció is belép létesítménygazdálkodás területére. A versenyképességhez a csapatunkban kell tudnunk a legtehetségesebb újgenerációs FM szakembereket. De elég felkészült a szervezetünk a fogadásukra?

Függetlenül attól, hogy éppen most végeznek tanulmányaikkal, vagy a karrierjükben érkeztek váltáshoz, gyorsan kell lépnünk, ha a legjobb létersítményüzemeltetési szakemberekkel szeretnénk dolgozni. A CMMonline összegyűjtött 5 megfontolandó szempontot, amivel bevonzhatók és megtarthatók a tehetséges „újgerenerációs” FM-ek.

  1. Minőségi képzések, egyértelmű karrierút

Az Y generáció olyan szakmai területet keres, ahol egyértelműek a fejlődési mérföldkövek és tisztán látható az előrehaladási lehetőség. Az álláskeresés során olyan cégeket keresnek, amelyek szakmai sikerükhöz és karrierívükhöz kapcsolódó előnyöket kínálnak. Ilyenek a munkaidőben történő képzések, a vállalat által támogatott részvétel szakmai konferenciákon, lehetőség a vállalaton belüli különféle szerepek kipróbálására, gyakornoki programok, amik felkészítik őket karrierjük következő lépésére.

  1. A munkahely legyen az együttműködés tere

A munkapiacra belépő fiatal generáció nagyra értékeli a csapatmunkát, az együttműködést és a személyes megbeszéléseket, közös gondolkodást. Ugyanakkor a létesítménygazdálkodásban nem ritkák a hosszan elnyúló egyszemélyes helyszíni feladatok. Ezért is fontos egy alapvetően együttműködő munkakörnyezet kialakítása, ahol egyensúlyba kerülhet a csapatszellem és az egyéni felelősség. Jó lehetőségek ehhez a rendszeres csapatépítő események, találkozók szervezése és az egyéni és közös sikerek megünneplése. De a modern technika is számtalan platformot kínál a kollaborációra például az azonnali üzenetküldő eszközökkel és a csoportos kommunikációs alkalmazásokkal.

  1. A munkahelyi sokszínűség fontossága

A Glassdoor felmérése szerint az álláskeresők 76%-a érdeklődik az olyan cégek iránt, ahol sokszínű csapatban dolgozhat. Az Y és Z generáció gyakran el is hagyja azt a céget, ahol munkahelyi diszkriminációt tapasztal. Az álláskeresők és az alkalmazottak elvárják, hogy a vállalatok átláthatóak és proaktívak legyenek a sokszínűség és befogadás terén, és ez alól a létesítménygazdálkodás sem kivétel. Azok a munkáltatók, akik nem befogadóak, kockáztatják a tehetséges munkaerő megtartását.

  1. Megtérül a megfelelő technológiába és berendezésekbe fektetni

A fiatalabb generációk már úgy nőttek fel, hogy életük szerves része a technológia, és ezt elvárják, hogy a munkahelyüktől is. A tehetségek bevonzásához a legmodernebb létesítménykezelési technológiákba is be kell fektetni, amelyek azonban sokat lendítenek a hatékonyságon és a termelékenységen is. Az olyan technológiáknak, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási eszközök, elérhetőnek kell lenniük a napi munkafeladatokban, például a vállalkozók felvételében vagy az adminisztrációban.

  1. A munka és a magánélet egyensúlya prioritás

Tanulmányok is alátámasztják, hogy a pihenés és a szabadság jótékony hatással van az egészségre és a termelékenységre. A millenniumi és a Z generáció elkötelezettek a munkája iránt, de nem csak ez a fontos az életükben. Tisztában vannak a munka és a magánélet egyensúlyának értékével, amit a vállalatok pl. rugalmas munkaidővel is támogathatnak.

A fiatalabb szakemberek technológiai felkészültsége szinte behozhatatlan, szomjazzák az innovációt, de tisztelik a munka és magánélet határát - így képesek kiemelkedni a létesítménygazdálkodási szerepekben. Készítsük fel szervezeteinket a fogadásukra!

Mihalovics Réka
27 cikk