FbPixel
Épületüzemeltetés

3 tipp a parkolóház karbantartásához

3 tipp a parkolóház karbantartásához

Talán sok létesítményüzemeltető számára nem toplistás teendő a garázs vagy parkolóház karbantartása, pedig sokat hozzáad egy épület értékéhez, minőségéhez.

Egy teremgarázs a legtöbb irodaház esetében a munkatársak részéről már „elvárt minimum”, főleg a belvárosban, ahol nehézkes a közlekedés és a parkolás. A parkolók állagmegóvása idő és energiaigényes feladat, amit, ha elmulasztunk, a költségeink is az egekbe szállhatnak.

Íme három fontos szempont a rendszeres karbantartáshoz:

  1. Rendszeres nagynyomású mosás

Érdemes a felületkezeléssel kapcsolatos garanciális szempontokat rendszeresen sorra venni, amelyekre minden esetben útmutató is készül a parkolóházak kialakításakor. Ez általában évi kétszeri nagynyomású mosást javasol, amit a garancia érdekében nem árt komolyan venni – javasolja az FMLink.

A legtöbb szennyezőanyag télen kerülhet a parkolók felületeire, pl. gumiabroncsok maradványai, homokos vagy netán sós hólé, és egyéb az emberek által okozott szennyeződések. Éppen ezért a mosások időpontját ajánlott kora őszre és kora tavaszra időzíteni, amennyiben évi két mosásnál több nem megoldható. Ha viszont az FM-eknek lehetőségük van többet is beiktatni, akkor negyedévente javasolt az alapos mosás. Egy ilyen tisztítási folyamat meglehetősen költséges és időigényes projekt, mivel az egy nap alatt lemosható felületek mennyisége korlátozott, éppen ezért időben kell elkezdeni a beütemezést és a legmegfelelőbb alvállalkozó keresését.

  1. Lefolyók folyamatos ellenőrzése

Kulcsfontosságú a lefolyók gyakori ellenőrzése is, hiszen a tiszta lefolyók különösen kritikusak a parkolók élettartama szempontjából. Javasolt heti egyszer körbejárni a teljes területet, és megbizonyosodni arról, hogy mindegyik lefolyó megfelelően működik, egyik sem tömődött el. Dugulás esetén akár napokig is állhat a törmelékkel teli víz a csövekben, ami nagy kockázatot jelent – az acél felületek korrodálódhatnak, a betonfelületek károsodhatnak. A lefolyók folyamatos tisztántartása, a megelőzés, elővigyázatosság sokszorosan megtérül, mivel a dugulásból, ázásból adódó rongálódás maga már annak a jele, hogy a baj megtörtént és gyakran csak külső szakember bevonásával, költségesen javítható a hiba.

  1. Általános ellenőrzések hetente, meghatározott szempontok szerint

A házon belüli karbantartó személyzet munkarendjébe érdemes heti rendszerességgel beiktatni általános ellenőrzéseket is. Ezek során alaposan meg kell vizsgálni a parkoló felületeit: vannak-e hámló bevonatok, esetleg észlelnek-e tapadással kapcsolatos problémát. Ezeket a sérüléseket ugyanis azonnal kezelni kell, hiszen a rétegek alá szorult víz okozta károk gyorsan kiterjedhetnek. A heti szemléken kívül pedig évente javasolt felkérni a kivitelezőt egy átfogóbb ellenőrzés elvégzésére is.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.