FbPixel
Külföld

2021 Top Európai Létesítménygazdálkodói Felmérés megállapításai

2021 Top Európai Létesítménygazdálkodói Felmérés megállapításai

A svájci székhelyű Drees & Sommer AG a közelmúltban jelentette meg a legjelentősebb európai létesítménygazdálkodókat bemutató felmérését. Európai iparági áttekintés, benne magyar céggel - az fmbusiness.hu összefoglalója.

A kutatásban 21 cég küldte el részletes válaszát, további 26 társaságról a kutatók szereztek be információkat, adatokat. A válaszadó cégek összességében 30. 224 milliárd euró bevétellel rendelkeznek, a teljes munkatársi létszámuk 672.300 fő.

A jelentés a bevétel, dolgozói létszám, piaci jelenlét alapján listázza a cégeket.

Kelet-Európában kevés az integrált szolgáltatást nyújtó cég

Az iparágat a Nyugat-európai cégek dominálják. A bevétel 61 %-a, a dolgozói létszám 57,3 %-a százaléka származik ebből a régióból. Ezt Észak, majd Dél-Európa követi. Kelet-Európa  lemaradásának legfőbb oka, hogy a térségben kevés integrált szolgáltatást nyújtó cég működik, itt van a legtöbb kis- és közepes méretű vállalkozás, amelyek nem jelennek meg a kutatásban.

A facility management iparágat is jelentős koncentráció jellemzi: az 5 legjelentősebb szereplő generálja a bevételek 73 %-át.  Vagyis kevés „nagy játékos” dominálja az európai piacot.

Az elmúlt időszakban a társaságok körében kettős irány figyelhető meg: egyrészt növekvő mértékben fókuszálnak az alaptevékenységükre, ezzel párhuzamosan szélesítik a szolgáltatási portfoliójukat.  A piac kiköveteli a komplex szolgáltatások nyújtását.

Nőtt a facility management szolgáltatások felelőssége

Bár a digitalizáció ebben az iparágban is sokat fejlődött, szolgáltatás csomagjukban továbbra is a személyes jelenlét, és a bevált munkamódszerek dominálnak.

Megnőtt a szolgáltatók felelőssége is.  A különböző kutatások ugyanis kimutatták, hogy a bérlők munkájának hatékonysága nagymértékben függ az adott épület kezelésének és  fenntartásának minőségétől.

A közelmúlt két legfontosabb – világméretekben jelentkező – trendje újabb komoly kihívás elé állította a létesítménygazdálkodókat.

Biztonság, fenntarthatóság, zöld iroda

A pandémia miatt számos újítást vezettek be: kivétel nélkül minden általuk kezelt ingatlan területén fokozódott a munkatársak biztonsága, a higiénia fenntartása, az egészségmegőrzés iránti igény.

A klímaválság miatt pedig optimalizálták az épületek fenntarthatóságát, elindultak a nulla kibocsátás felé, fókuszba került az irodaházak és ipari épületek „zöldesítése”.

Természetesen mindezek komoly anyagi és szellemi ráfordítást igényeltek.

B+N a legnagyobb cégek között

Forrás: Drees & Sommer AG

A B+N a lista 13. helyén

A jelentésben a B+N Referencia Zrt. Európában a 13. legnagyobb bevételű társaságaként szerepel.  A több mint 20 éve Magyarországon alapított cég 2021-ben felvásárolta az ISS csoport magyar, cseh, szlovák, román és szlovén leányvállalatát, amellyel a Közép-európai régió második legnagyobb árbevételű szereplőjévé vált.  Több mint 10 ezer munkatárssal, 6.745 helyszínen, 9.4 millió négyzetméteren szolgáltatva, közel 300 millió euró árbevételt ért el.

A B+N széles portfolióval rendelkezik, Magyarország piacvezető FM társaságaként tevékenysége lefedi az iparág teljes szolgáltatási spektrumát: takarítás és higiénia, műszaki üzemeltetés, fit-out tevékenység, mosodai szolgáltatás, kertészet és erdőgazdálkodás, bértextília és munkavédelmi szolgáltatások, őrzés- védelem, catering, dokumentumkezelés. Évek óta stabil szereplője az 500 legnagyobb árbevételű hazai vállalati rangsornak.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.