FbPixel
Épületüzemeltetés

2021 legnépszerűbb digitális FM-trendjei

2021 legnépszerűbb digitális FM-trendjei

A növekvő bérlői igények, valamint a költség- és energiahatékonysági törekvések arra ösztönzik a létesítményüzemeltetőket, hogy minél több innovatív technológiát alkalmazzanak. Soroljuk, mely digitális megoldások a legnépszerűbbek 2021-ben!

2021-ben minden eddiginél több technológiához férhetünk hozzá. Az új digitális megoldások még hatékonyabbá teszik a munkafolyamatokat és a bérlők jóllétéhez is nagyban hozzájárulnak. A Disruptive Technologies összegyűjtötte azt az öt trendet, amit érdemes minden létesítménygazdának követnie a fenntarthatóbb, biztonságosabb és hatékonyabb épületekért.

  1. Érzékelőalapú technológia

A különböző szenzorokon alapuló intelligens megoldásokat talán már nem kell bemutatni, hiszen ezeket a hazai piacon is egyre szélesebb körben alkalmazzák a létesíményüzemeltetők. Ez nem véletlen, hiszen ezek a technológiák jelentősen megkönnyíthetik az FM-ek munkáját: az egyes eszközök automatikusan kommunikálják aktuális állapotukat, és a konfigurálás vagy karbantartás percek alatt elvégezhető. A szenzorok képesek olyan hasznos adatokat gyűjteni az épületről, mint a hőmérséklet, a páratartalom vagy a szellőzőrendszer, esetleg az elektromos hálózat műszaki állapota. De emellett könnyedén követhető az egyes helyiségek kihasználtsága vagy a mellékhelyiségek tisztasága, ráadásul panelek segítségével a bérlők is gyorsan adhatnak visszajelzést a környezet minőségével kapcsolatban.

 

  1. Adatelemzést segítő megoldások

Az adatok rendszerezése és elemzése kulcsfontosságú a facility managerek számára. Annak érdekében, hogy a hatékony adatgyűjtés és feldolgozás a lehető legkevesebb időt vegye igénybe sok üzemeltető olyan rendszert telepít, amely a gyűjtött adatokból automatikusan elvégzi a kívánt műveleteket. Például a szellőzés vagy a hőmérséklet beállítása történhet az alapján, hogy a beépített rendszerek hány ember jelenlétét érzékelik az egyes helyiségekben. Az ehhez hasonló épületoptimalizáló megoldásokkal a teljes energiafelhasználás 15-40%-a is megspórolható.

 

Az épületirányítási rendszereket egyre gyakrabban egészítik ki különböző adatelemző platformokkal. Ezek segítségével a használati és fogyasztási minták könnyen felismerhetők, így a szakemberek számára átlátható, hogy mi és miért történik az épületben, megelőzhetővé téve komolyabb fennakadást okozó problémákat. Több épület kezelése esetében a gyűjtött adatok alapján a mesterséges intelligencia azt is képes azonosítani, hogy az egyik épület energiafelhasználása miért hatékonyabb, mint a másiké, és ez alapján racionalizálja az üzemeltetést.

 

  1. Felhőalapú adatgyűjtés

A felhőalapú szolgáltatásoknak számos előnye közül talán a legfontosabb, hogy nagy mértékben leegyszerűsítik az adatgyűjtést, valamint rendszerezett és személyre szabott hozzáférést biztosítanak az adatokhoz. További fontos jellemzőjük, hogy használatukkal az adatvesztés kockázata gyakorlatilag megszűnik.

 

  1. Távfelügyelet

A járvány egyik hozadéka a távoli munkavégzés felértékelődése, így az épületek és az egyes eszközök távolról való felügyelete és irányítása 2021-ben is az egyik legfontosabb szempont az FM-szakmában. Ehhez elengedhetetlen az említett intelligens érzékelők, az adatgyűjtés és a felhőalapú szolgáltatások alkalmazása is, hiszen ezek képesek biztosítani a teljes rálátást az épület kulcsfontosságú eszközeire és a környezet aktuális állapotára.

 

  1. Digitális munkahelyi szolgáltatások

A digitális munkahelyi szolgáltatások legfőbb célja sokáig a munkavállalók és a bérlők kényelmének jobb kiszolgálása volt. Digitális támogatással lehetőség nyílt többek között a munkaállomások, a tárgyalók vagy az ebédlő foglaltságának szabályozására, a gyors visszajelzésre az üzemeltetők felé és további segítő funkciók elérésére.

 

A pandémia kitörésével azonban ezen a területen is másra helyeződött a fókusz, így a kényelmi funkciók helyett a bérlők egészsége és biztonsága került előtérbe. Ennek érdekében ezek a szolgáltatások a megfelelő higiénia meglétét és a szükséges távolságtartás biztosítását kezdték el elsősorban szolgálni. A hőmérséklet és a relatív páratartalom követése például a vírusok minimális terjedése miatt vált kiemelten fontossá, különböző intelligens eszközök és panelek segítségével pedig a személyes interakciók száma is csökkenthető.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.