FbPixel
Jövő

100% fizetés, 100% hatékonyság, 80% munkaidő – Jó ötlet a 4 napos munkahét?

100% fizetés, 100% hatékonyság, 80% munkaidő – Jó ötlet a

Miután egy izlandi tanulmány tavaly kimutatta, hogy a négynapos munkahét javítja a jólétet és a termelékenységet, az Egyesült Királyság is elindította kísérleti projektjét. A következő hónapokban kiderül, hogy ez a módszer hogyan passzol a különböző típusú munkavállalókhoz és vállalkozásokhoz.

A legnagyobb pilot-projekt

Júniusban több mint 3300 munkavállaló és 70 vállalat állt át a 4 napos munkahétre fizetéskiesés nélkül a világ eddigi legnagyobb kísérleti programjában az Egyesült Királyságban – írja a Facilitate Magazine-ra hivatkozva az FMnewsroom.com. A 6 hónapos pilot a 100:80:100 modell elvén alapul – a fizetés 100 százaléka az idő 80 százalékában teljesített 100 százalékos termelékenységért.

A pilotban a nagyvállalatoktól az oktatási, munkahelyi tanácsadási, banki, gondozási, pénzügyi szolgáltatásokat, informatikai és szakmai továbbképzéseket nyújtó cégek vesznek részt.

A módszer jót tehet az alkalmazottaknak, a vállalatoknak és az éghajlatnak

Joe O'Connor, a 4 Day Week Global vezérigazgatója úgy vélekedik: „Ahogy kiléptünk a világjárványból, egyre több vállalat ismeri fel, hogy az életminőség, a csökkentett munkaórák és a teljesítményközpontú munkavégzés versenyelőnyt biztosít számukra.” A szakember úgy tapasztalja, a munkavállalók jobb eredményeket érhetnek el, akkor is, ha rövidebb ideig dolgoznak.

A kutatók a részt vevő szervezetekkel együttműködve mérik a pilot termelékenységre és a dolgozók jólétére, valamint a környezetre és a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt ​​hatását.

Van, aki egységes szabályozás helyett személyre szabott megközelítést javasol

Lawrence Mohiuddine, az Unispace EMEA részlegének vezérigazgatója figyelmeztetett: „Ahogyan az 5 napos munkahét sem mindenki számára ideális, úgy egyesek számára a 4 napos munkahét sem lesz megfelelő. Ha a járványnak van egy fontos tanulsága, az az, hogy az egységes munkastílusú megbízás nem a legjobb megoldás. A különböző demográfiai és családi háttérrel érkező emberek eltérő preferenciákkal rendelkeznek. Ha el akarjuk érni a megfelelő egyensúlyt a munkastílusok között, rugalmasságra van szükség, ahelyett, hogy széles körben diktálnánk a követelményeket mindenki számára.”

A lakótársakkal és a családdal élők az irodában szeretnének dolgozni

Mohiuddine egy 3000 irodai dolgozó és 2750 munkaadó részvételével Európa-szerte végzett tanulmányra hivatkozva kiemelte, hogy a házastárssal vagy élettárssal és gyermekekkel együtt élők 65%-a szívesebben tartózkodik az irodában, míg az egyedül élők 59%-a inkább a munkahelyén dolgozna, mint otthon.

A tanulmány azt is megállapította, hogy – főként a karrierjükben való előrelépés érdekében – a fiatalabb generáció boldogabban térne vissza az irodába, ha képzési és fejlesztési programokban részesülne (a 18-35 éves válaszadók 80%-a). A lakótársakkal együtt élők további 81%-a, a házastárssal/élettárssal és gyermekekkel együtt élők 75%-a akar visszatérni az idorákba, ha képzéshez juthat.

4 napos hét kontra rugalmasság

„A jövő munkaerő rugalmas, és bár a 4 napos munkahét egy innovatív megközelítés, amelyet meg kell vizsgálni, a mai tehetségpiacon meg kell hallgatni az összes csoport hangját.” Mohiuddine szerint az egyoldalú megközelítés helyett rugalmas stílusra lenne szükség, amely a mai tehetségek kezébe adja a döntés lehetőségét.

Visszaüthetnek a változatlan elvárásoknak

Paul Modley, az AMS munkaerő-megoldásokkal foglalkozó cég sokszínűségért, egyenlőségért és befogadásért felelős igazgatója a következőket mondta: „A heti 4 napos munkavégzés rugalmassága bizonyosan segít egyesek számára a munka és a magánélet kiegyensúlyozásában. Ez a koncepció azonban új az egyének és a vállalkozások számára. A siker érdekében a legfontosabb akadály, amelyet le kell küzdeni, a munkaterhelések gondos kezelése. Ha az alkalmazottak 20%-kal csökkentik a munkaidejüket, de a munkaterhelésük és a teljesítési elvárásaik változatlanok maradnak, akkor az emberek nehezen tudnak megfelelni az elvárásoknak és inkább nem tartanak szünetet vagy túlóráznak az új munkahéten is."

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.