FbPixel
Öko

„Anti-Solar” – az éjszakai áramtermelés jövője

 „Anti-Solar” – az éjszakai áramtermelés jövője

„Napelem”, amely éjszaka is áramot termel? Nem lehetetlen küldetés.

A tudósok már kutatják a lehetőségét, hogyan tudunk a napelemekhez hasonlóan akár éjszaka is természetes forrásból energiát termelni. Olyan paneleken dolgoznak, amely akkor is képes energiát termelni, amikor nem süt a nap, hogy minél kisebb környezetterheléssel világíthassuk meg városainkat, épületeinket és olyan helyeken és helyzetekben is biztosított legyen a folyamatos áramellátás, ahol nagy veszteséget jelent, ha akadozik a rendszer.

Kimenő hővel éjszakai fény

Hogy napelemes rendszerekkel állítsunk elő áramot, már széleskörben ismert és alkalmazott eljárás. Természetes módon energiát azonban nem csak nappal nyerhetünk, hiszen éjszaka, amikor nincs bejövő hő a napelemek számára, a kiáramló hő is hasznosítható.

Ha éjszaka egy meleg panelt a hideg űr felé fordítunk, a belőle kiáramló hő láthatatlan infravörös fényként kezd kifelé sugározni. Ha ezt a kimenő hőt ki tudjuk használni, éjszaka olcsón megvilágíthatja városainkat. Míg a napenergia tárolása (hogy éjszakai világítást biztosíthassunk vele) viszonylag drága megoldás, az éjszakai energia közvetlen előállítása és felhasználása jelentősen csökkentheti a költségeket – állítja a sciencealert.com

Fenntartható áramforrás

A termoelektromos áramfejlesztő modelljének felhasználásával a Stanford Egyetem tudósai kidolgoztak egy tetőre szerelhető „anti-solar” panel koncepciót, amely elméletileg négyzetméterenként 2,2 watt teljesítményre képes (akkumulátor vagy külső energiaforrás nélkül). A hasonló éjszakai cellákhoz képest ez a kialakítás 120-szor több energiát is termelhet.

"Ez az eredmény lényegesen magasabb, mint a korábban közölt eredmények, és rámutat az éjszakai elektromos energia alkalmazhatóságára" - írják a tanulmány szerzői.

"Nagy teljesítményű, fenntartható áramforrás fejlesztésén dolgozunk, amely mindenki számára - a fejlődő és a vidéki térségben élőket is beleértve - hozzáférhetővé teheti a megbízható és fenntartható, alacsony költségű világításhoz és energiához való hozzáférést" - mondja Lingling Fan a Stanford Egyetem kutatója.

A gyakorlati alkalmazások még váratnak magukra, és a szerzők is elismerik, hogy bár az éjszakai elektromos áramtermelés bemutatása "figyelemre méltó”, még mindig nem elegendő a fent említett vágyak teljesítéséhez. Mégis érdemes megismerni egy olyan technológiát, amely nem a fosszilis üzemanyagok elégetésén alapszik.

Mihalovics Réka
27 cikk