FbPixel
Jövő

Létesítményüzemeltetés és kiterjesztett valóság: ez már nem játék

Létesítményüzemeltetés és kiterjesztett valóság: ez már nem játék

Az épületek egyre intelligensebbek lesznek, a fizikai és digitális világ eggyé válik. A kiterjesztett valóság már nem csak a szórakoztatóipar "játéka". Mondhatnánk azt is: ez már nem játék.

A facility management szektorban is egyértelműen körvonalazódott, hogy az intelligens megoldásoké a jövő. A legújabb technológiák alkalmazása nemcsak a nemzetközi trendek, de az optimalizálás és profitnövelés miatt is központi kérdés.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó izraeli Resonai vállalat fő profilja a fizikai terek digitalizálása. Aktuális kutatásukban az  épületüzemeltetés és a kiterjesztett valóság alkalmazásának (AR – Augmented Reality) viszonyát vizsgálták.

A projektbe az Egyesült Államokban és Európa-szerte vontak be az FM-ágazatból igazgatókat, szakembereket. A digitális felmérésben irodák, gyártó és kiskereskedelmi épületek, bevásárlóközpontok, iskolák, kórházak, élelmiszerüzletek és szórakozóhelyek üzemeltetési döntéshozói vettek részt.

A facility managerek augmented realityt fognak használni

Öt létesítménygazdálkodási szakember közül egy (20%) legalább egy funkcióra már most is használja az AR-t. A technológiát még nem használó négy épületüzemeltetőből közel három (73%) pedig úgy tervezi, hogy alkalmazni fogja a következő két évben.

A megkérdezettek szerint a kiterjesztett valóság legfőbb előnyei: segítségével egyszerűsíthetők a munkafolyamatok, könnyebb kiszolgálni a bérlők igényeit és új bevételi forrásokat ösztönöz. Mindez számokban: 49% emelte ki a karbantartási folyamatok automatizálását, 45% a karbantartási problémák megelőzését, 27% a fizikai érintkezés csökkentését a járványhelyzetben, szintén 27% a bevételi lehetőségek megteremtését és 22% az AR-alapú elemzésekből származó hasznos riportokat.

A technológia alkalmazása a kórházakban és az egészségügyi intézményekben a legelterjedtebb (30%), ezeket követik a gyártó létesítmények (26%), az iskolák (25%) és a vállalati irodák (23%).

A létesítményüzemeltetők az AR leggyakoribb felhasználási lehetőségeit is megnevezték a felmérésben. Az első helyen olyan marketing célú felhasználást jelöltek meg, mint a virtuális bemutatók (20%), majd az ipari gyártási alkalmazásokat (18%) emelték ki. Ezt követik az intelligens karbantartás és javítási lehetőségek (12%), a bérlők szolgáltatásai (10%), valamint a képzés és az oktatóanyagok (10%).

Az FM-szakemberek 75 %-a alkalmaz intelligens megoldásokat az épületekben, és ezáltal olyan összetett eszközökkel rendelkeznek, mint például a környezeti érzékelők (44%), HVAC rendszerek (42%), biztonsági rendszerek (33%), ajtók (25%), világítás (25%) és még számos egyéb berendezés. Kiemelték, hogy az AR hatékony segítséget tud nyújtani ezen rendszerek összehangolásában, kezelésében.

Az FM jövője: a digitális és a fizikai világ eggyé válik

A felmérés is egyértelműen alátámasztja, hogy a kiterjesztett valóság alkalmazása a jövőben egyre elterjedtebbé válik. Ennek legfőbb gátját a megkérdezettek 40%-a szerint a költségek jelenthetik. Azonban a visszajelzésekből az is látszik, hogy a nagyobb kiadást jól ellensúlyozza, hogy a technológia kiválóan alkalmas új bevételi lehetőségek megteremtésére – ezt látja a létesítményüzemeltetők 30%-a az AR legnagyobb előnyének.

„A kiterjesztett valóság hosszú utat tett meg a játékok és a szórakoztatás világában az első lépések óta. Ahogyan az épületek egyre intelligensebbek lesznek, a digitális és a fizikai világ pedig eggyé válik, a tulajdonosok és a létesítmények üzemeltetői az AR és az AI felé fordulnak, legyen szó a fejlettebb karbantartásról vagy a beltéri navigációról” – emelte ki a kutatás kapcsán Emil Alon, a Resonai alapító vezérigazgatója.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.